Ulubione projekty
Twoja lista jest pusta
Dodano projekt
Usunięto projekt
Ergonomia na co dzień - kuchenne serce domu

Kuchnia, jadalnia i salon należą do strefy dziennej. Właśnie w
tych pomieszczeniach toczy się codzienne
życie mieszkańców. Muszą więc być one funkcjonalne, wygodne,
dopasowane do potrzeb rodziny; powinny
też stanowić wizytówkę domu.
Każda rodzina ma indywidualne potrzeby, upodobania i gusty.
Planując przestrzeń wewnątrz domu, trzeba
wziąć pod uwagę liczbę przyszłych mieszkańców, ich tryb życia i
potrzeby. Warto też zadać sobie kilka zasadniczych pytań, aby
odpowiedzi na nie zarysowały plan potrzeb domowników. Po ich
usystematyzowaniu można rozpocząć etap realizacji.

Przestrzeń
Niezależnie od tego czy kuchnia będzie otwarta czy zamknięta,
powinna razem z jadalnią i salonem tworzyć jeden ciąg funkcjonalny.
Wielkość tych pomieszczeń powinna być powiązana z wielkością domu,
a więc również z ogólnym budżetem całej inwestycji. W małym domu
można połączyć funkcje kuchni i jadalni z pokojem dziennym.
Kuchenne okna najlepiej, aby wychodziły na wschód lub północ, co
nie pomoże nie przegrzewać tego pomieszczenia latem. Bardzo często
kuchnię planuje się tak, aby z jej okien widać było furtkę lub
wejście do domu. Okna salonu skierowane są wtedy na południe lub
zachód, Jadalnię zaś bardzo często umieszcza się w specjalnie
zaprojektowanym wykuszu. Liczba i wielkość okien zależy od
wielkości pomieszczeń; przyjmuje się, że powierzchnia okien nie
powinna być mniejsza niż 1/8 podłogi.
Podstawowe pytania o kuchnię:
• Jak duży ma być cały dom?
• Ile osób będzie mieszkać w nim na co dzień?
• Czy będziemy zapraszać gości?
• Czy goście będą nocować?
• Kto będzie korzystać z kuchni/jadalni/salonu (np. czy będą to
osoby starsze lub mniej sprawne)?
• Czy kuchnia ma być pomieszczeniem
otwartym czy zamkniętym?
• Czy kuchnia ma być jedynie miejscem
przygotowywania posiłków?
• Czy stół jadalny ma stać w kuchni?

Ergonomia
Kuchnia może być zamknięta lub otwarta, mała lub duża, ze stołem
lub osobną jadalnią - to raczej kwestia osobistych preferencji i
wyborów. Najważniejsze, aby była funkcjonalna. Nie ma norm
określających jej wielkość. Planując kuchenne wnętrze, należy
uwzględnić zasady ergonomii, aby zminimalizować wysiłek podczas
pracy. Istotne jest, aby poszczególne przestrzenie funkcjonalne -
strefa magazynowa (szafki,
lodówka), strefa morka (zlewozmywak, zmywarka), strefa gotowania,
blaty robocze i miejsce do jedzenia połączyć w wygodną całość. Ciąg
kuchenny to swoista linia technologiczna, której organizacja
powinna być dostosowana do występujących po sobie czynności:
najpierw lodówka, z której wyjmowane są produkty, następnie zlew,
najdłuższy blat (ok. 80-120 cm), który sluży do przygotowywania
posiłków, a na końcu kuchenka i krótszy blat pomocniczy (wystarczy
nawet ok. 40 cm). Nie każda kuchnia jest tak duża, aby zmieścić
wszystkie sprzęty w jednym rzędzie. W takim przypadku przestrzenie
funkcjonalne można połączyć w trójkąt, którego suma boków nie
będzie większa niż 650 cm. Przestrzeń między blatami zaplanowanymi
naprzeciwko siebie powinna wynosić ok. 120-165 cm, aby umożliwić
wygodne poruszanie się między nimi. To wystarczająca odległość do
swobodnego otwierania szuflad, bezkolizyjnego poruszania się po
kuchni oraz korzystania z wielu urządzeń równocześnie. Z kolei zbyt
duża przestrzeń między nimi będzie zakłócać sprawne poruszanie się
w kuchni. Również rozmieszczenie sprzętów powinno być zgodne z
podstawami ergonomii, np. zmywarkę lepiej umieścić po prawej
stronie zlewu w przypadku osób praworęcznych, a po lewej -
leworęcznych. Wielkość kuchni najlepiej planować w oparciu o
przewidywalną ilość sprzętów i urządzeń, uwzględniając długość
blatów pomiędzy nimi.

Aranżacja
Współczesne kuchnie same w sobie stanowią charakterystyczny punkt
domu i wpisują się zazwyczaj w spójną koncepcję aranżacyjną całego
wnętrza. Coraz częściej można tu spotkać rozbudowane wyspy o
różnych kształtach i funkcjach; optycznie łączące pomieszczenia i
równocześnie wydzielające miejsce pracy od części jadalnej.
Dopasowane formy mebli:
- poprzez kolorystykę, rodzaj oklein, a przede wszystkim styl
- stają się dopełnieniem lub wyróżnikiem całej aranżacji wnętrza.
Niebanalne pomysły i śmiałe wizje przemieniają dziś kuchnie w
eleganckie i estetyczne pomieszczenia pełne funkcjonalnych
rozwiązań takich jak duże, pojemne garderoby, odważne często
połączenia szkła, metalu i drewna nadające kuchniom szyku,
wykorzystywanie nowoczesnych urządzeń i technologii - np. zlewów
zintegrowanych z blatem, ciągu różnych płyt grzewczych
umożliwiających tradycyjne gotowanie (gazowe, indukcyjne),
gotowanie na parze, grillowanie.
Dopełnieniem są zawsze dodatki decydujące o ostatecznym odbiorze
pomieszczenia - oświetlenie, grafiki i fotografie czy dekoracje
okien. Warto dobierać je umiejętnie i z umiarem. Niewątpliwie
bowiem kuchnia jest dzisiaj znacznie więcej niż miejscem
przygotowywania posiłków.
Popularne typy zabudowy kuchni:



Kuchnia laboratorium - mała kuchnia zaplanowana jako miejsce przygotowywania posiłków; ergonomiczna; rzadko stosowana w domach jednorodzinnych.
Kuchnia ze stołem - większa powierzchnia użytkowa pozwala zmieścić nie tylko potrzebne sprzęty i urządzenia, ale również stół integrujący życie rodzinne.
Kuchnia otwarta - rozwiązanie dla osób towarzyskich, lubiących wspólne gotowanie i porządek. Daje duże możliwości aranżacyjne.

Oprócz standardowych rodzajów zabudowy można zastosować układ wyspowy (szafki umieszczone pośrodku pomieszczenia tworzą wyspę dostępną z czterech stron lub półwysep - dostępny z trzech stron).
(treść i fot. Archipelag)