Ulubione projekty
Twoja lista jest pusta
Dodano projekt
Usunięto projekt
Zrób to sam - stojak na wina

Wystarczą jedynie drewniane deseczki i właściwy klej.
Wino powinno leżakować. Tak przechowywane możemy trzymać nawet kilka tygodni. Z kolei zabezpieczenie korka przed wyschnięciem zapewni szczelne zamknięcie butelki. Jeśli wina przeznaczone są do szybkiego spożycia najlepiej trzymać je na specjalnych stojakach np. w kuchni. Stojak można bez problemu wykonać samodzielnie w domu. Przy dobrym projekcie niepotrzebne okażą się gwoździe ani młotek. Mogą go również wykonać panie które nie wykazują na co dzień zamiłowania do majsterkowania ale szukają ciekawego prezentu dla znajomego miłośnika win. Drewniany stojak do kuchni może okazać się strzałem w dziesiątkę.
Grunt to dobry klej

Zrób to sam - efektownie wyglądający i prosty w wykonaniu stojak na wino KROK PO KROKU:
- Przygotuj 16 sztuk grubszych i 10 cienkich drewnianych trelek. Ich długość powinna wynosić ok. 30 cm
- Na brzegach grubszych trelek w odległości 2 cm od końców wywierć dwa otwory przecinające się na krzyż pod kątem prostym. Użyj wiertła o grubości odpowiadającej grubości cieńszych trelek.
- Jedną cienką trelką połącz trzy grubsze wkładając ją w ich poziome otwory po lewej stronie. Drugą analogicznie połącz otwory po prawej. Narożne złączenia wypełnij klejem Soudal 64A który solidnie połączy drewno i scali konstrukcję. Dociśnij wszystkie elementy i unieruchom na ok.20 min. Nadmiar kleju usuń wilgotną ściereczką. Powstanie szkielet pierwszego poziomu stojaka.
- W otwory które są na wierzchu grubych trelek włóż cienkie pamiętając o spojeniu ich klejem. Następnie na cienkie trelki nasadź grube i przytwierdź je klejem w odległości 10 cm od dolnej trelki. Wkładając dwie cienkie trelki w boczne poziome otwory stworzysz drugi poziom stojaka.
- Tak samo stwórz jeszcze dwie warstwy wykorzystując pozostałe trelki. Całość stworzy stojak na którym już po dwóch godzinach możesz przechowywać 9 butelek wina.
Zachować dobry smak
Posiadanie stojaka i wina to połowa sukcesu. Warto pamiętać jeszcze o kilku zasadach przechowywania wina w domowych warunkach:
- Butelki należy przechowywać w pozycji leżącej tak aby korek miał przez cały czas kontakt z winem dzięki czemu zachowa wilgotność.
- Należy unikać trzymania wina w lodówce dłużej niż kilka dni - szkodliwe wibracje i zbyt niska temperatura spowodują że wino straci aromat i będzie mdłe w smaku. Powinno unikać się również przechowywania wina zbyt długo w kartonowych pudłach - środki chemiczne używane do ich produkcji mogą mieć na nie bardzo negatywny wpływ.
- Optymalna temperatura do przechowywania wina wynosi 12°C. Zbyt wysoka przyspiesza jego dojrzewanie i skraca okres jego przydatności do spożycia. Natomiast zbyt niska (poniżej 7°C) spowalnia proces dojrzewania i dłużej trzeba czekać na osiągnięcie optymalnych walorów smakowych i zapachowych. Najbardziej szkodliwe dla wina są jednak wahania temperatury.
- Pomieszczenie w którym przechowujemy wino powinno być ciemne wolne od wibracji i mocnych zapachów.
Tekst i zdjęcia: Soudal.